Селищенська громада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Громадське обговорення щодо ліквідації Сухинівської гімназії Селищенської сільської ради Черкаської області  

Дата: 20.05.2024 08:00
Кількість переглядів: 52

Оголошується проведення громадського обговорення щодо ліквідації Сухинівської гімназії Селищенської сільської ради Черкаської області  та обговорення відповідного проекту рішення.

Ініціатор громадського обговорення: Селищенська сільська рада Звенигородського району Черкаської області.

Мета обговорення: врахування думки жителів Селищенської громади щодо ліквідації закладу освіти на території громади та обговорення відповідних проєктів рішень про ліквідацію (припинення діяльності) Сухинівської гімназії Селищенської сільської ради Черкаської області

Відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

  • рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники);
  • мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства;
  • у разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

Відповідно до ст.143 Конституції України, територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Згідно ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Період реформ, розпочатий державою, поставив питання реорганізації та закриття шкіл у сільській місцевості. Ця проблема гостра для всієї України і є результатом демографічної кризи, яка спостерігається в державі. З кожним роком кількість учнів в українських школах скорочується, тому й не дивно, що чимало закладів освіти стали напівпорожніми.

Навчальні заклади з нижчою фактичною наповнюваністю класів є найбільш затратними комунальними установами у перерахунку на одного учня.

Тому перед місцевою владою постає питання раціонального розподілу бюджетних коштів, альтернатива утримання таких навчальних закладів (оплату за енергоносії, природний газ, водопостачання, інші послуги, зарплату технічному персоналу) чи переведення дітей до спроможних навчальних закладів і забезпечення якісніших умов навчання завдяки вивільненим коштам.

На даний час на території Селищенської територіальної громади функціонує 5 закладів ЗЗСО. Загальна кількість учнів, що здобувають освіту у ЗЗСО 434 особи (станом на 01.05.2024р. ).

Значною проблемою залишається утримання та належне функціонування навчальних закладів із малою наповнюваністю учнів. Варто зауважити, що на опалення напівпорожніх приміщень шкіл витрачаються значні кошти, особливо це стосується Сухинівської гімназії Селищенської сільської ради Черкаської області.

 

У Сухинівській гімназії Селищенської сільської ради Черкаської області станом на 01.09.2024р. прогнозується навчати  26  учнів,  з них 2 учні з ООП, на 01.09.2025р. – 20  учнів.

У закладі працює 9 вчителів (9,1 ставки), 1 асистент вчителя, 1 вихователь дошкільної групи та 9 (6,25 ставки) техпрацівників

Вартість утримання навчального закладу за 2023 рік – 3 459 716,16 грн.

 

Як наслідок малокомплектності, утворення класів-комплектів – відсутня повноцінна позакласна, виховна, спортивно-масова робота, що не сприяє соціалізації дітей. Вони навчаються у замкнутому колі, відсутні умови для організації системної методичної роботи.

 

Довідково: відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту, кількість учнів у класі (наповнюваність класу) комунального закладу освіти не може становити менше 5 учнів. Тож у найближчі роки кількість учнів у  школах зменшиться, але зросте вартість утримання, в тому числі за рахунок зростання ринкових цін на енергоносії.

На сьогодні єдиним оптимальним вирішенням проблеми малокомплектності навчальних закладів є оптимізація мережі, зокрема ліквідація таких закладів. Зекономлені кошти будуть спрямовані на придбання навчальної літератури, оснащення кабінетів існуючих закладів освіти сучасним навчальним обладнанням та матеріалами, комп’ютерною технікою, шкільними меблями, мультимедійним обладнанням, облаштування туалетних приміщень, переоснащення харчоблоків, здійснення необхідних капітальних і поточних ремонтів, облаштування спортивних майданчиків, території навчальних закладів.

На даний час надмірні витрати на утримання малокомплектних навчальних закладів освіти позбавляють можливості реінвестувати кошти громади у розвиток навчальних закладів, які забезпечують більш високу якість освітніх послуг або ж витратити їх на ремонт доріг, здійснення заходів з благоустрою тощо.

Разом з цим, у разі прийняття рішення про ліквідацію Сухинівської гімназії Селищенської сільської ради Черкаської області освіти будуть забезпечені безкоштовним підвезенням з дотриманням усіх вимог до найближчого навчального закладу.

Проаналізувавши перспективну мережу, матеріально-технічну базу, розмір бюджетних коштів на утримання закладів, виносимо на громадське обговорення питання ліквідації Сухинівської гімназі Селищенської сільської ради Черкаської області та обговорення відповідних проєктів рішень.

Запрошуємо усіх мешканців Селищенської територіальної громади долучитися до громадського обговорення щодо зазначених вище питань.

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням введеного на території України воєнного стану, в зв’язку з російською агресією та відповідно до Указу Президента України №64/2022  від 24 лютого 2022 р., затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи і контактної інформації заявника за адресою: вул. Центральна,17 с. Селище, Звенигородського району  Черкаської області до сектору освіти, культури, молоді спорту та інформаційної політики Селищенської сільської ради на електронну адресу: sektorosvita2021@ukr.net

Також, із дотриманням усіх заходів безпеки, публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі Сухинівської гімназії Селищенської сільської ради громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю. Дати і час проведення зазначених заходів буде повідомлено громадськості шляхом оприлюднення на сайті Селищенської сільської ради.

Громадське обговорення буде проводитися з 20 травня 2024 року до 19 травня 2025 року.

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, узагальнення, висловлених в ході проведення громадського обговорення, зауважень та пропозицій здійснюється організатором.

Після отримання висловлених пропозицій та проведення аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Селищенської сільської ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора