Селищенська громада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

1 жовтня православні та греко-католики Закарпаття відзначають Покрову Пресвятої Богородиці

Дата: 01.10.2023 07:50
Кількість переглядів: 108

Фото без описуСвято Покрова Пресвятої Богородиці та День захисників та захисниць України відтепер відзначається в Україні 1 жовтня – за новоюліанським календарем.

В поєднанні цих свят є глибокий сенс, адже в українській традиції Покров Богородиці тісно пов’язаний з ідеєю захисту від ворогів, праведності захисту віри та рідного краю. Про свято Покрова Пресвятої Богородиці розповіли на сторінці Православної Церкви України.

Історія та значення свята Покрови

За переказами, коли військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ’я — Константинополь, мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповідями, явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

За свідченням істориків і літописців, ще в час київського князя Ярослава Мудрого Богородиця особливо вшановувалася, як Заступниця. Розбивши печенігів у 1036 році, з вдячності до Бога і Його Пресвятої Матері, Ярослав Мудрий будує в Києві собор Святої Софії із знаменитою іконою Богородиці-Оранти, Нерушимої Стіни, і храм Благовіщення на Золотих Воротах.

Згідно з переказами та легендами, саме на Покрову запорізькі козаки вирушали на зимівлю по своїх хуторах та зимівниках. На Січі залишалася тільки стала залога із січовиків, які нічого, крім власної зброї не мали, та інших козаків, що за різними причинами залишалися у своїх куренях. А оскільки в ті часи основним календарем були церковні празники (свята) — то і маємо козацьке свято на Покрову.

У ХХ столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія, тому й днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрова.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора