Селищенська громада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Алгоритм дій при надзвичайних ситуаціях та радіаційній небезпеці

Дата: 10.07.2023 08:01
Кількість переглядів: 706

Фото без опису

 

      Реагування на Ядерний Вибух.

Навчальний Курс.

Навчання наслідкам ядерної детонації та методам пом'якшення наслідків шляхом підвищення готовності та швидкого реагування.

Будь ласка, надсилайте відгук:
https://forms.office.com/g/NwJn9uiJ2F

Вступ та огляд

https://vimeo.com/804092505/d762bdbc36

Модуль 1: Наслідки ядерного вибуху:

https://vimeo.com/804091926/a9437dc2d4

Пояснення наслідків вибуху та основних зон впливу

Модуль 2: Зонувальний підхід

https://vimeo.com/804091218/f16a4b3c47

Вхід до Зон Реагування, включаючи розпізнавання кожної зони, ключові загрози в кожній зоні та відповідні дії для окремих осіб

Модуль 3: Оповіщення Громадськості та Комунікація

https://vimeo.com/804093123/72534ede58

Міркування, стратегії та шаблони основних сповіщень при надзвичайних ситуаціях

Модуль 4: Укриття та Евакуація

https://vimeo.com/804092618/acb9394a6a

Детальне обговорення основних викликів та життєво необхідних заходів, зокрема укриття та евакуація

Модуль 5: Моніторинг Населення та Дезактивація

https://vimeo.com/804093708/5898b08f78

Передовий досвід для сприяння безперебійному реагуванню та відновленню, включаючи масовий огляд, радіаційну дезактивацію та моніторинг, психологічне здоровя, безпеку населення та працівників

 

 

 

 

                                ЕВАКУАЦІЯ

Евакуація населення проводиться у разі виникнення безпосередньої загрози життю та заподіяння шкоди здоров’ю людини.

Рішення про проведення евакуації приймає керівник органу влади (голова обласної або районної адміністрації, мер міста, голова сільради), підприємства, установи, організації.

У невідкладних випадках рішення приймає керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, а в разі його відсутності – керівник  аварійно – рятувальної служби, який першим прибув у зону надзвичайної ситуації.

Оповіщення здійснюється шляхом:

– передачею через місцеві канали радіо та телебачення,

– через системи зв’язку підприємств, установ, організацій,

– застосуванням гучномовців патрульних автомобілів міліції, 

– обходу будинків та квартир співробітниками ЖКО та МВС.

Громадяни, які підлягають евакуації, негайно здійснюють наступні заходи:

– збирають необхідні речі, продукти харчування та воду, підготовлюють медичну аптечку, засоби індивідуального захисту (обов’язково засоби захисту органів дихання), вказане майно, особисті документи і гроші;

Із речей береться найнеобхідніше – одяг, взуття, запасна білизна (бажано мати плащ та взуття на гумовій основі), предмети гігієни (мило, зубна паста, рушник).

Продукти харчування із розрахунку до 3х діб (хліб, печиво, консерви), вода 2л на люд/добу.

Усі речі і продукти харчування повинні бути запаковані у рюкзаки, мішки, сумки. При розрахунку кількості речей і продуктів враховувати, що людині самій доведеться їх нести (при евакуації транспортом загальна маса багажу на одну дорослу людину не повинна перевищувати 50 кг).

До кожного місця з речами і продуктами прикріплюється табличка з позначенням на ній прізвища, імені і по батькові, адреси постійного проживання і, при необхідності,  кінцевого пункту евакуації їх власника.

Безпосередньо перед виходом із будинку чи квартири треба  відключити газ, електроживлення, перекрити водопостачання, закрити вікна і двері. У встановлений час слід прибути з усім необхідним на вказані збірні евакопункти.

Після здійснення цих заходів прибути на вказаний у повідомленні збірний пункт з евакуації.

       

 

 

 ІНСТРУКЦІЯ  ДІЙ ДЛЯ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС ВЛУЧАННЯ ВОРОЖИХ ЗАСОБІВ УРАЖЕННЯ

 

ЯК ПОВОДИТИСЯ ПІД ЧАС ОБСТРІЛІВ

Найкраще укриття під час бойових дії – це спеціально облаштоване сховище. Але за його відсутності можна використовувати підземні станції метрополітену, цокольні та підвальні приміщення будинків, підземні паркінги та підземні переходи. Якщо ви почули сигнал повітряної тривоги, отримали повідомлення про загрозу обстрілу чи бомбардування, негайно прямуйте до укриття.

Якщо ваше житло розташоване в зоні регулярних збройних зіткнень, потрібно зміцнити вікна (наприклад, клейкою плівкою) – це допоможе уникнути розльоту уламків скла. Бажано закрити вікна, наприклад, мішками з піском або масивними меблями.

ОБСТРІЛ СТРІЛЕЦЬКОЮ ЗБРОЄЮ

У разі, якщо ви потрапили під обстріл стрілецькою зброєю, тобто з пістолетів, автоматів, гвинтівок, кулеметів:

Удома потрібно сховатися в захищеному приміщенні подалі від вікон та дверей. Це може бути: ванна кімната, сходовий майданчик під’їзду. Якщо це неможливо, варто лягти, прикрившись предметами, які здатні захистити вас від уламків і куль. Дотримуйтесь “правила двох стін”: обирайте для переховування тут частину оселі, яку від зовнішнього середовища відділяє дві стіни.

На відкритій̆ місцевості негайно лягайте на землю та закрийте голову руками. Ефективним захистом буде будь-який̆ виступ, навіть тротуар, заглиблення в землі або канава. Укриттям також може стати бетонна сміттєва урна або сходинки. Не намагайтеся сховатися за автомобілями або кіосками: вони часто стають мішенями.

Запам’ятайте: тіло повинно бути в безпечному положенні.  Згрупуйтеся, ляжте в позу ембріона. Розверніться ногами в бік стрілянини, прикривши голову руками, та відкрийте рот.

Чекайте, поки стрілянина не вщухне, а пострілів не буде впродовж бодай 5 хвилин.

 

 

 

МІНОМЕТНИЙ ОБСТРІЛ

Гучний свист та вибух снаряда може означати, що ви потрапили в зону артобстрілу, мінометного обстрілу або авіанальоту. У такій ситуації радимо:

Якщо ви почули свист снаряда, а за 2-3 секунди — вибух, відразу падайте на землю. Закрийте руками або сумкою голову. Після вибуху першого снаряду швидко пошукайте місце, де можна сховатися. Потрібно знайти хоча б мінімально заглиблене укриття.

Для схованки підійдуть: підземні переходи, метро, укриття, канава, траншея, яма, широка труба водостоку під дорогою, високий бордюр, каналізаційний люк.

Якщо обстріл застав вас у транспорті, вимагайте негайної зупинки й відбіжіть якомога далі від дороги, лягайте на землю. Закривайте долонями вуха та відкривайте рот: це врятує від контузії.

Небезпечно ховатися в під’їздах, під арками, на сходових майданчиках, у підвалах панельних будинків, біля автомобільної техніки, автозаправних станцій. Є загроза опинитись під завалом або травмуватися.

Ні в якому разі не приступайте до розбору завалів самостійно, чекайте фахівців з аварійно-рятувальної служби.

 

АРТИЛЕРІЙСЬКИЙ ОБСТРІЛ

Якщо ви почули залп запуску, бачите димний слід снаряда в повітрі вдень або спалах уночі, є ймовірність, що ви потрапили під артилерійський обстріл системами залпового вогню (наприклад, БМ-21 «Град»).

Одразу падайте на землю, закривайте руками або сумкою голову.

Перечекайте перший обстріл лежачи, а далі ховайтеся в безпечному заглибленому приміщенні. Вибирайте місце в кутку та недалеко від виходу для того, щоб миттєво залишити будинок у випадку попадання снаряду.

Залишайтеся в укритті мінімум 10 хвилин після завершення обстрілу, адже існує загроза його відновлення.

 

ОБСТРІЛ ДРОНАМИ_КАМІКАДЗЕ Shahed-136

Російська армія використовує дрони-камікадзе – Shahed-136 іранського виробництва. Як розпізнати наближення дрону-камікадзе Shahed-136?

Ці дрони гучні. Коли наближаються, у повітрі добре чутно звук, схожий на роботу двигуна мопеда чи бензопили.

Як поводитись у випадку атаки дрона-камікадзе:

  1. Почули звук двигуна десь поруч – оцініть становище навколо й тримайтеся  осторонь від адміністративних будівель, стратегічних та військових об’єктів. Знайдіть укриття та перечекайте атаку.
  2. Якщо укриття далеко, дотримуйтесь правила “двох стін”, які мають відділяти вас від небезпеки.

АТАКА РАКЕТАМИ «Іскандер-М» та «Іскандер-К»

Росія застосовує балістичні та крилаті ракети ОТРК «Іскандер» для ударів по Україні. Приміром, якщо Київ атакують з Каспійського чи Чорного моря, то люди мають до години часу, аби пройти в укриття. А коли запуски здійснюють у Брянській області (район Клинців), то час підльоту до столиці – лічені хвилини. Швидкість «Іскандера» – 900 км на годину.


 КОЛИ ПОЧИНАЄ ЛУНАТИ ТРИВОГА?

Ракетну небезпеку оголошують тоді, коли Повітряні Сили ЗСУ мають дані про намір ворога здійснити пуски ракет найближчим часом. Однак інколи через підступні дії ворога сповіщення приходить уже в момент пуску ракет.
 
 ВАЖЛИВО!
 
 Заздалегідь перевірте, чи коректно працює у вас додаток, який сповіщає про тривогу. Завантажте собі кілька таких застосунків, щоб точно почути сирену. Вночі встановіть максимальну гучність.
 
 Проговоріть з усіма членами родини алгоритм дій під час тривоги:

  • як будете діяти ви всі разом та кожен окремо;
  • що треба взяти із собою в укриття;
  • куди йти та як підтримувати зв’язок з рідними.

 

АЛГОРИТМ ДІЙ:

  • миттєво зреагуйте на повітряну тривогу;
  • завжди майте напоготові зручний одяг та тривожну валізу з документами, грошима, необхідними вам ліками та мінімальним запасом їжі та води;
  • негайно пройдіть в укриття.

 

 

ЯКЩО УКРИТТЯ ДАЛЕКО ВІД  ДОМУ

Україна здатна перехоплювати ракети ОТРК «Іскандер». Приміром, сім ракет «Іскандер-М» і три «Іскандер-К», які ворог запустив по Києву 1 червня, були знищені. Але ураження цих ракет системами ППО не гарантує безпеку. Загрозу несуть уламки, які падають на землю.

Тому, якщо ви не можете чи не встигаєте пройти до безпечного укриття, обов’язково дотримуйтесь правила «двох стін». Це врятує від пошкоджень, спричинених уламками.

 

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ПОТРАПИЛИ ПІД ЗАВАЛ БУДИНКУ

Якщо трапився завал зруйнованого будинку та ви опинилися під ним, то знайте, що швидше за все, на місце вже виїхали рятувальники. Трапляється, що вони не можуть дістатися швидко на місце події у випадку, коли цьому перешкоджають бойові дії.

Щоб допомогти собі, поки не приїхали фахівці, дотримуйтесь такого плану:

  • Кличте на допомогу! Повідомте, де ви та що з вами сталося. Якщо вас почули, чекайте, поки розбирають завал.
  • Якщо вас ніхто не чує: спробуйте вивільнити руки та ноги без різких рухів.
  • Оцініть ситуацію: чи бачите, що на вас впало, чи під силу вам розібрати завал?
  • Якщо так, обережно почніть його розбирати. Пр цьому намагайтеся не зачепити те, на чому все тримається.
  • Якщо не впевнені у своїх силах, чекайте на допомогу!
  • Пробуйте й далі сповістити про себе: телефонуйте, кричіть, гучно стукайте по трубах.
  • Якщо вас досі ніхто не почув, продовжуйте спроби розбирати завал.
  • Після звільнення огляньте себе та надайте самодопомогу: зупиніть кровотечу, зафіксуйте зламану кінцівку

ПЕРША ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА ПОСТРАЖДАЛИМ

  • Надавайте допомогу лише за умови, що це безпечно для вас. Власна безпека – пріоритет. Для цього огляньте місце події та переконайтесь, що вам нічого не загрожує.
  • Якщо маєте можливість, перемістіть постраждалого у більш безпечне місце.
  • Оцініть його стан. Перевірте, чи він у свідомості, чи дихає. Можна звернутись до людини із запитанням, щоб визначити чи вона у свідомості. Не натискайте на частини тіла пораненого для того, щоб визначити його стан. Нормальне дихання – це не менше 2-3 видихів за період часу, коли ви можете вголос порахувати від 501 до 510 (10 сек). Видихом рахується – підйом та опускання живота. Якщо постраждалий у свідомості, то нагальної необхідності перевіряти пульс та дихання одразу немає.
  • Зверніться за номером «103» для виклику бригади екстреної медичної допомоги. Якщо необхідно, то зверніться до інших екстрених служб (поліція, ДСНС)
  • Зупиніть критичні (артеріальні чи венозні) кровотечі. Для цього використайте кровоспинний джгут, турнікет чи тугу пов’язку. Накладайте кровоспинний джгут/турнікет максимально вище за місцем кровотечі на кінцівки постраждалого. Правильно накладений кровоспинний жгут/турнікет передбачає, що кровотеча зупинена. Також потрібно зафіксувати час його накладення. Оптимально – написати час на відкритій частині тіла постраждалого. Можете також запам’ятати час. За відсутності засобів для зупинки кровотечі, тисніть на рану. Важливо: НЕ переставайте тиснути на рану до приїзду медиків чи накладення кровоспинного джгута/турнікета. Залежно від виду кровотечі – зупинка тиску на рану може стати смертельною для людини.
  • Забезпечте прохідність дихальних шляхів. Якщо у постраждалого в роті є сторонні предмети, рвотні маси, приберіть їх для відновлення прохідності дихальних шляхів.
  • Якщо навіть після зупинки кровотечі та забезпечення прохідності дихальних шляхів у пораненого не з’явились життєві ознаки, варто розпочинати серцево-легеневу реанімацію (СЛР).
  • Для СЛР покладіть постраждалого на спину, закиньте голову назад. Натискайте посеред грудної клітини двома руками: основу однієї долоні накрийте другою долонею. Глибина натискання має становити близько 5-6 см. Частота натискань має складати близько 100-120 на хвилину.
  • Тримайте пораненого у стабільно боковому положенні до приїзду медиків.
  • Не залишайте постраждалого самого. Навіть якщо ви зупинили кровотечу, поранений у свідомості може захотіти зняти джгут чи турнікет, адже йому боляче.

          ІНСТРУКЦІ  ДІЙ ДЛЯ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ПІД ЧАС ІНШИХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ

При загрозі бойових дій:

  • Закрийте штори або жалюзі (заклейте вікна паперовою стрічкою) для зниження ураження осколками скла. Вимкніть джерело живлення, закрийте воду і газ, загасіть пічне опалення.
  • Візьміть документи, гроші і продукти, предмети першої необхідності, медичну аптечку.
  • Негайно покиньте житлове приміщення, сховайтесь в підготовленому підвалі або найближчому укритті.
  • Попередьте про небезпеку сусідів. Надайте допомогу старим і дітям.
  • Без крайньої необхідності не залишайте безпечного місця перебування.
  • Проявляйте крайню обережність, не піддавайтеся паніці.

При загрозі ураження стрілецькою зброєю:

  • Закрийте штори або жалюзі (заклейте вікна паперовою стрічкою) для зниження ураження уламками скла.
  • Вимкніть світло, закрийте вікна та двері.
  • Займіть місце на підлозі в приміщенні, що не має вікон на вулицю (комора, ванна, передпокій).
  • Інформуйте можливими засобами про небезпеку близьких і знайомих.

Якщо стався вибух:

  • Переконайтеся в тому, що ви не отримали значних травм.
  • Заспокойтеся і уважно озирніться навколо, чи не існує загрози подальших обвалів і вибухів, які не звисає чи з руїн розбите скло, не потрібна комусь ваша допомога.
  • Якщо є можливість – спокійно вийдіть з місця події. Якщо ви опинилися в завалі – періодично подавайте звукові сигнали. Пам’ятайте, що при низькій активності людина може протриматися без води п’ять діб.
  • Виконуйте всі розпорядження рятувальника.

При повітряній небезпеці:

  • Вимкніть джерело живлення, закрийте воду і газ.
  • Погасіть пічне опалення.
  • Візьміть документи, гроші і продукти, предмети першої необхідності, медичну аптечку.
  • Попередьте про небезпеку сусідів і при необхідності надайте допомогу старим і хворим.
  • Якнайшвидше дійдіть до захисної споруди або сховайтеся на місцевості. Дотримуйтесь спокою і порядку. Без крайньої необхідності не залишайте безпечного місця перебування.
  • Слідкуйте за офіційними повідомленнями.

При загрозі масових заворушень:

  • Зберігайте спокій і розсудливість.
  • При перебуванні на вулиці негайно покиньте місця масового скупчення людей, уникайте агресивно налаштованих осіб.
  • Не піддавайтеся на провокації.
  • Надійно закрийте двері. Не підходьте до вікон і не виходьте на балкон. Без крайньої необхідності не покидайте приміщення.

Якщо вас захопили злочинці як заручника і вашому життю і здоров’ю загрожує небезпека:

  • Намагайтеся запам’ятовувати будь-яку інформацію (вік, зріст, голос, манеру розмовляти, звички і т.п.) про злочинців, що надалі може допомогти встановити їх місцезнаходження.
  • При першій можливості намагайтеся повідомити про місце свого перебування рідним чи в міліцію.
  • Намагайтеся бути розважливими, спокійними, по можливості миролюбними, оберігайте себе від непотрібного ризику.
  • Якщо злочинці перебувають у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, то намагайтеся максимально обмежити себе від спілкування з ними, так як їх дії можуть бути непередбачувані.
  • Не підсилюйте агресивність злочинців непокорою, сваркою, зайвим опором.
  • Виконуйте вимоги терористів, не створюючи конфліктних ситуацій, запитуйте дозволу переміщатися, сходити в туалет, відкрити сумочку і т.д.
  • Уникайте будь-яких дискусій, особливо політичних, зі злочинцями, будьте, насамперед, уважними слухачами.
  • Зберігайте свою честь і нічого не просіть, намагайтеся з’їдати все, що дають, незважаючи на те, що їжа може бути непривабливою.
  • Якщо ви тривалий час перебуваєте поруч із злочинцями, постарайтеся встановити з ними контакт, викликати гуманні почуття і почати розмову, не наводячи їх до думки про те, що ви хочете щось вивідати.
  • Не дозволяйте собі падати духом, використовуйте будь-яку можливість поговорити з самим собою про свої надії, проблеми, які трапляються в житті, постарайтеся заспокоїтися і розслабитися за допомогою медитації, читайте різні тексти, постарайтеся згадати вірші.
  • Уважно стежте за поведінкою злочинців та їх намірами, будьте готові до втечі, якщо ви абсолютно впевнені в безпеці такої спроби.
  • Постарайтеся знайти найбільш безпечне місце в приміщенні, де вас тримають і де можна було б захиститися під час штурму терористів (приміщення, стіни і вікна яких не виходять на вулицю – ванна кімната або комора), у разі відсутності такого місця падайте на підлогу при будь-якому шумі або стрілянині.
  • При застосуванні спеціальними підрозділами сльозоточивого газу дихайте через мокру тканину, швидко і часто моргайте, викликаючи сльози.
  • Під час штурму ні в якому разі не беріть в руки зброю терористів, щоб не постраждати від штурмуючих, які стріляють по озброєним людям.
  • При звільненні виходьте швидше, речі залишайте там, де вони лежать, оскільки можливі вибухи або пожежа, беззаперечно виконуйте команди групи захоплення.

При проведенні тимчасової евакуації цивільного населення з небезпечного району:

  • Візьміть документи, гроші і продукти, необхідні речі, медикаменти.
  • По можливості надайте допомогу громадянам похилого віку, людям з фізичними вадами.
  • Дітям дошкільного віку вкладається в кишеню або пришивається до одягу записка, де вказується прізвище, ім’я, по батькові, домашня адреса, а також ім’я та по батькові матері і батька.
  • Дотримуйтесь вказаного маршруту. При необхідності зверніться за допомогою до правоохоронців та медичних працівників.

Поради населенню щодо перебування у найпростіших захисних спорудах (підвали, погреба, овочесховища, тощо):

  • Населення укривається у захисних спорудах за сигналами цивільного захисту. В разі їх відсутності по потребі.
  • Заходити до укриттів потрібно організовано, швидко і без паніки.
  • Літніх і хворих необхідно влаштувати ближче до вентиляційних труб.
  • У сховище (укриття) потрібно приходити зі своїми засобами індивідуального захисту органів дихання, продуктами харчування і документами.
  • Не дозволяється приносити з собою речі громіздкі, з сильним запахом, легкозаймисті, приводити тварин.
  • У сховищі забороняється ходити без потреби, шуміти, курити, виходити назовні без дозволу старшого.
  • Всі у сховищі зобов’язані виконувати розпорядження старшого по сховищу, надавати посильну допомогу хворим, інвалідам.

ІНСТРУКЦІЯ  ДІЙ ДЛЯ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ

ПІД ЧАС ЗЕМЛЕТРУСІВ

ДІЇ У ВИПАДКУ ЗАГРОЗИ ВИНИКНЕННЯ ЗЕМЛЕТРУСУ:

1) Уважно слухайте інформацію про обстановку та інструкції про порядок дій, не користуйтеся без потреби телефоном.
 2) Зберігайте спокій, попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям і людям похилого віку.
 3) Навчіть дітей, як діяти під час землетрусу.
 4) Дізнайтеся місце збору мешканців для евакуації. Завчасно вирішіть, де буде місце зустрічі вашої родини у разі евакуації.
 5) Одягніться, візьміть документи та зберіть найбільш необхідні речі, невеликий запас харчів на декілька днів, питну воду, медикаменти, кишеньковий ліхтарик.
 6) Від’єднайте всі електроприлади від мережі, вимкніть газ та систему нагрівання.
 7) Поставте на підлогу більш важкі та великі речі. Закріпіть речі, які можуть впасти і спричинити травми. Не ставте ліжко біля вікна з великим склом.
 8) Зберігайте у зручному місці один або декілька вогнегасників.
 9) З’ясуйте чи не знаходиться ваше житло або місце роботи під загрозою затоплення (у разі руйнування греблі), зсуву або дії іншого стихійного лиха.
 10) Виведіть худобу на більш безпечну місцевість.

 ДІЇ ПІД ЧАС ЗЕМЛЕТРУСУ:

 1) Зберігайте спокій, уникайте паніки.
 2) Дійте негайно, як тільки відчуєте коливання ґрунту або споруди. Головна небезпека, яка вам загрожує – це предмети і уламки, що падають.
 3) Швидко залишіть будинок і відійдіть від нього на відкрите місце, якщо ви знаходитесь на першому-другому поверсі.
 4) Негайно залишіть кутові кімнати, якщо ви перебуваєте вище другого поверху.
 5) Перейдіть у більш безпечне місце, якщо ви знаходитесь у приміщенні. Станьте в отворі внутрішніх дверей або в кутку кімнати, подалі від вікон і важких предметів.
 6) Якщо можливо, сховайтеся під стіл – він захистить вас від падіння важких предметів та уламків.
 7) Не кидайтесь до сходів або до ліфта, якщо ви знаходитесь у висотній споруді вище п’ятого поверху. Вихід зі споруди буде заповнений людьми, а ліфти вийдуть з ладу.
 8) Не запалюйте сірники, свічки й не користуйтеся запальничками під час та одразу після підземних поштовхів, оскільки може статися пожежа або вибух через витік газу, бензину чи інших легкозаймистих речовин.
 9) Вибігайте з будинку швидко, але обережно. Остерігайтесь уламків, електричних дротів та інших джерел небезпеки.
 10) Віддаліться від високих споруд, шляхопроводів, мостів та ліній електропередач.
 11) Зупиніться, якщо ви їдете автомобілем, відчиніть двері та залишайтесь у машині до припинення коливань.

 ДІЇ ПІСЛЯ ЗЕМЛЕТРУСУ:

 1) Зберігайте спокій, заспокойте дітей і тих, хто отримав психічну травму в результаті землетрусу, оцініть ситуацію.
 2) Допоможіть, по можливості, постраждалим, викличте медичну допомогу тим, хто її потребує.
 3) Переконайтесь, що ваше житло не отримало ушкоджень. Будьте дуже обережні: може статися раптове обвалення, загрожує небезпека від витоку газу, від ліній електромереж, розбитого скла.
 4) Перевірте зовнішнім оглядом стан мереж електро-, газо- та водопостачання.
 5) Обов’язково кип’ятіть питну воду – вона може бути забруднена.
 6) Перевірте чи немає загрози виникнення пожежі.
 7) Не користуйтеся відкритим вогнем, освітленням, нагрівальними приладами, газовими плитами і не вмикайте їх до того часу, доки не будете впевнені, що немає витоку газу.
 8) Не користуйтеся довго телефоном, окрім як для повідомлення про серйозну небезпеку.
 9) Не поспішайте з оглядом населеного пункту, не відвідуйте зони руйнувань, якщо там не потрібна ваша допомога.
 10) Уникайте морського узбережжя, де може виникнути небезпека від морських хвиль, спричинених сейсмічними поштовхами.
 11) Будьте готові до повторних поштовхів. Часто вони спричиняють додаткові руйнування.
 12) Дізнайтеся у місцевих органах державної влади адреси організацій, які відповідають за надання допомоги потерпілому населенню.

 

ІНСТРУКЦІЯ  ДІЙ ДЛЯ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ В УМОВАХ         БОЙОВИХ ДІЙ

При першій можливості покиньте разом із сім’єю небезпечну зону. У разі неможливості виїхати особисто, відправте дітей і людей похилого віку до родичів, знайомих. Необхідно взяти із собою всі документи, коштовні речі та цінні папери. 

Підготовку до можливого перебування у зоні надзвичайної ситуації доцільно починати завчасно. Необхідно підготувати «екстрену валізку» з речами, які можуть знадобитись при знаходженні у зоні НС або при евакуації у безпечні райони.

Підготовка оселі:

  • нанести захисні смуги скотчу (паперу, тканини) на віконне скло для підвищення його стійкості до вибухової хвилі та зменшення кількості уламків і уникнення травмування у разі його пошкодження;
  • по можливості обладнайте укриття у підвалі, захистіть його мішками з піском, передбачте наявність аварійного виходу;
  • при наявності земельної ділянки обладнайте укриття на такій відстані від будинку, яка  більше його висоти;
  • забезпечте оселю запасами питної та технічної води;
  • зробіть запас продуктів тривалого зберігання;
  • додатково укомплектуйте домашню аптечку засобами надання першої медичної допомоги;
  • підготуйте (закупіть) засоби первинного пожежогасіння;
  • підготуйте ліхтарики (комплекти запасних елементів живлення), гасові лампи та свічки на випадок відключення енергопостачання;
  • підготуйте (закупіть)  прилади (примус) для приготування їжі у разі відсутності газу і електропостачання;
  • підготуйте необхідні речі та документи на випадок термінової евакуації або переходу до захисних споруд цивільної оборони або інших сховищ (підвалів, погребів тощо);
  • особистий транспорт тримайте у справному стані із запасом палива для виїзду з небезпечного району;
  • при наближенні зимового періоду необхідно продумати питання щодо обігріву оселі у випадку відключення централізованого опалення.

Правила поведінки  в умовах надзвичайної ситуації воєнного характеру

Необхідно:

  • зберігати особистий спокій, не реагувати на провокації;
  • не сповіщати про свої майбутні дії (плани) малознайомих людей, а також знайомих з ненадійною репутацією;
  • завжди мати при собі документ (паспорт), що засвідчує особу, відомості про групу крові свою та близьких родичів, можливі проблеми зі здоров’ям (алергію на медичні препарати тощо);
  • знати місце розташування захисних споруд цивільної оборони поблизу місця проживання, роботи, у місцях частого відвідування (магазини, базар, дорога до роботи, медичні заклади тощо). Без необхідності намагатися якнайменше знаходитись поза місцем проживання, роботи та у малознайомих місцях;
  • при виході із приміщень, пересуванні сходинами багатоповерхівок або до споруди цивільної оборони (сховища) дотримуватись правила правої руки (як при русі автомобільного транспорту) з метою уникнення тисняви. Пропускати вперед та надавати допомогу жінкам, дітям, літнім людям та інвалідам, що значно скоротить терміни зайняття укриття;
  • уникати місць скупчення людей;
  • не вступати у суперечки з незнайомими людьми, уникати можливих провокацій;
  • у разі отримання будь-якої інформації від органів державної влади про можливу небезпеку або заходи щодо підвищення безпеки передати її іншим людям (за місцем проживання, роботи тощо);
  • при появі озброєних людей, військової техніки, заворушень негайно покинути цей район;
  • посилити увагу і за можливості також залишити цей район у разі появи засобів масової інформації сторони-агресора;
  • про людей, які не орієнтуються на місцевості, розмовляють з акцентом, мають нехарактерну зовнішність, здійснюють протиправні і провокативні дії, здійснюють незрозумілу роботу тощо – негайно поінформувати органи правопорядку, місцеву владу, військових;
  • у разі потрапляння у район обстрілу – сховатись у найближчу захисну споруду цивільної оборони, сховище (укриття). У разі відсутності пристосованих сховищ, для укриття використовувати нерівності рельєфу (канави, окопи, заглиблення від вибухів тощо). У разі раптового обстрілу та відсутності поблизу споруд цивільного захисту, сховища й укриття − ляжте на землю головою в бік, протилежний вибухам. Голову слід прикрити руками (за наявності для прикриття голови використовувати валізу або інші речі). Не виходьте з укриття до кінця обстрілу;
  • надавати першу допомогу іншим людям у разі їх поранення. Визвати швидку допомогу, представників ДСНС України, органів правопорядку, за необхідності – військових;
  • у разі, якщо ви стали свідком поранення або смерті людей, протиправних до них дій (арешт, викрадення, побиття тощо), слід постаратися з’ясувати та зберегти якнайбільше інформації про них та обставини події для надання допомоги, пошуку, встановлення особи тощо. Необхідно пам’ятати, що ви самі або близькі вам люди, також можуть опинитись у скрутному становищі і будуть потребувати допомоги.

Не рекомендується: 

  • підходити до вікон, якщо почуєте постріли;
  • спостерігати за ходом бойових дій;
  • стояти чи перебігати під обстрілом;
  • підбирати покинуті зброю та боєприпаси.
  • конфліктувати з озброєними людьми;
  • носити армійську форму або камуфльований одяг;
  • демонструвати зброю або предмети, схожі на неї;

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора