Селищенська громада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Не спалюйте листя, гілля, не робіть шкоди своєму здоров’ю та навколишньому середовищу, в якому мешкаєте ви та ваші родини!

Дата: 23.03.2023 13:13
Кількість переглядів: 68

Фото без опису

Щороку з настанням весни громадяни починають господарювати на городах, подвір’ях, прилеглих територіях. І на жаль, часто таке прибирання завершується спалюванням залишків листя, сухої трави і навіть відходів. У такому випадку добрі наміри при наведенні чистоти та порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей. А через чиюсь необачність невеликий вогник може перероти у неконтрольовану пожежу, в якій гине все живе: від рідкісних рослин та комах, до птахів і звірів. І це вже не говорячи про їдкий дим, яким ми змушені будемо дихати зі шкодою для здоров’я.

У процесі горіння виділяються окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Нагадуємо, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів на громадян від 3 060 грн до 6 120 грн і на посадових осіб – від 15 300 грн до 21 420 грн. А в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6 120 грн до 12 240 грн і на посадових осіб – від 21 420 грн до 36 тис. грн.

Під час воєнного стану в країні паліїв притягають до кримінальної відповідальності за статтею 113 Кримінального Кодексу України, в якій передбачається покарання для порушника у вигляді позбавлення волі строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Не спалюйте листя, гілля, не робіть шкоди своєму здоров’ю та навколишньому середовищу, в якому мешкаєте ви та ваші родини!

Бережіть довкілля, себе та оточуючих!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора