Селищенська громада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Селищенська сільська рада інформує. Кредити, гранти — можливості для бізнесу під час війни

Дата: 09.01.2023 10:54
Кількість переглядів: 99

Фото без опису

 

Кредити під низькі відсотки, компенсація витрат, гранти на власну справу — такі можливості має український бізнес, аби вижити в умовах війни

Розпочати власну справу можна навіть під час війни — пільгові кредити та гранти допомагають українцям рятувати й розвивати бізнес та навіть починати власну справу з нуля.  

В умовах фактично відсутнього ринкового кредитування пільгові програми залишаються одним з небагатьох способів знайти фінансування для бізнесу. Звісно, в кожному випадку є умови й ніхто не гарантує позитивної відповіді на заявки підприємців.  

Доступні кредити 5-7-9%

Програму запустили у лютому 2020 року, залежно від типу та розміру бізнесу можна отримати пільгові кредити від 5 до 9%. Максимальна сума кредиту — 50 млн грн.  

Малі та мікропідприємства, які не мають достатньо майна для забезпечення кредиту, або якщо вони мають підвищені кредитні ризики, можуть отримати кредитні гарантії на 50% чи 80% від суми позики.  

Кредити видають уповноважені банки, загалом їх 45 (тобто більша частина українських банків). Детальні умови програми та порядок подавання заявки тут.  

Для підтримки аграріїв Мінагрополітики створило Державний аграрний реєстр, в якому може зареєструватись профільний бізнес. Реєстр збирає всі кредитні, грантові програми та субсидії для аграріїв. 

Деякі банки запустили пільгові кредитні програми у межах 5-7-9 для придбання генераторного та іншого обладнання. Наприклад, ПриватБанк пропонує це за ставкою 0% з авансом 10%, й з можливістю придбати не лише генератор, а й Starlink.  

Ощадбанк також пропонує кредити під 0% на обладнання для безперебійної роботи бізнесу.  

єРобота

Для відновлення економічної активності уряд запустив нову грантову програму під назвою "єРобота". Головна вимога до бізнесу, який претендує на кошти, — створювати нові робочі місця.  

Проєкт включає низку грантових програм для різних цілей та з різним розміром допомоги.  

Своя справа. Програма мікрогрантів до 250 000 грн, яка розрахована на будь-кого, хто захоче почати чи розвивати свій малий або мікробізнес. Йдеться про пекарні, кав’ярні, СТО, хімчистки, перукарні тощо. Створення робочих місць — від одного.  

Новий рівень. Це наймасштабніша за сумою програма — до 8 млн грн — призначена для переробного бізнесу. Цей грант можна використати для придбання обладнання і розширення виробництва. Наприклад, виробництва меблів, будматеріалів, одягу. Створення робочих місць — до 25. 

Свій сад. Цей грант можна отримати для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства площею 1-25 га. Сума — до 400 000 грн за гектар, але не більш як 70% вартості проєкту висадження насаджень.  

Програма передбачає працевлаштування 6-10 постійних та 125-425 сезонних працівників (залежно від культури та площі насаджень). 

Своя теплиця. На розвиток тепличного господарства можна отримати до 7 млн грн за 2 гектари, але не більш ніж 70% вартості проєкту. Створення робочих місць — від 40. Витратити гроші можна на: 

  • створення тепличного комплексу;
  • закупівлю посівних матеріалів;
  • закупівлю технічного обладнання. 

До наведених програм вже можна подати заявки, деталі кожної з них — тут. Важлива відмінність від "5-7-9" — гранти не потрібно віддавати, це безповоротна допомога.  

Крім цього, у межах "єРоботи" уряд розробляє ще дві програми для айтівців — IT-стартап та старт в IT. Перша має створювати нові компанії та робочі місця у сфері високих технологій (сума — до 3,5 млн грн), друга — грант для отримання професії в IT.  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора