Лариса Кошова перевірила, як у школах і садочках області організовують здорове харчування
Лариса Кошова перевірила, як у школах і садочках області організовують здорове харчування
Пресслужба ОДА
Реформу шкільного харчування реалізують на Черкащині, як і по всій країні. Заступниця голови ОДА Лариса Кошова та заступниця начальника управління освіти і науки ОДА Оксана Сімушіна в межах робочої поїздки відвідали освітні заклади області, щоб ознайомитися з організацією безпечного та здорового харчування.
Зокрема, у Черкасах вони відвідали дитячий садочок №22 «Жайворонок» та Черкаську санаторну школу. У селі Червона Слобода завітали в ясла-садок №3 «Дніпряночка» та Червонослобідську школу № 2.
«Їжа у школі має бути не тільки корисною, але й смачною і різноманітною. Новацій повинен зазнати не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування, але й форми організації харчування, рекомендації до обладнання харчоблоків і роботи з постачальниками, а також підходи у формуванні культури здорового харчування у школярів як наскрізної компетенції Нової української школи. Від цього залежить здоров’я здобувачів освіти», – зауважила заступниця голови Черкаської ОДА.
Нагадаємо, у 2020 році під патронатом першої леді України Олени Зеленської розпочалася масштабна реформа системи шкільного харчування, яка є однією з цілей, визначених Національною стратегією розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі.
За новими правилами харчування, обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.
Водночас у шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів, газовані напої, зокрема й солодкі, м’ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву і гриби.