Селищенська громада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пам'яті Легендарному земляку Григорію Кулішенку з с.Черепин Селищенської територіальної громади

Дата: 11.01.2022 12:37
Кількість переглядів: 237

 

Лише та людина варта майбутнього, яка з упевненістю і цілеспрямовано  крокує в майбутнє, цінує сьогодення, а, головне,  з пошаною і вдячністю  оглядається назад і низько вклоняється своїм нащадкам. Пошуково-дослідницька діяльність– один із напрямків виховної роботи Черепинської гімназії, який спонукає і учителів, і учнів відшуковувати, відновлювати в пам’яті той  непомітний на перший погляд ланцюг, що тіснопов’язує нас з історією.

    У жовтні 2021 року минула 85 річниця від дня героїчної загибелі Г.Я.Кулішенка, нашого славного земляка, який для китайського народу став справжньою легендою. Розуміючи ризики для себе, молодий командир ескадрильї відвів свій палаючий літак від міста, зберігши життя сотням мирних жителів.

«Справи і подвиги льотчиків – добровольців в 1938 – 1939 роках, які воювали за свободу китайського народу проти японських самураїв, ще чекають на своїх істориків…», - писав І.Г.Тельман у 1964 році в передмові до своєї книги «Кулі – Шенчи Невигадана легенда». І це була лише спроба «розгорнути ще одну невідому сторінку» нашоїі сторії – розповісти про Григорія Якимовича Кулішенка, який став Героєм китайського народу.

Прикро, що відомий в Китаї, на Батьківщині на кілька десятиліть він став «чи то військовою таємницею, чи то білою плямою історії». І тому ми, земляки і нащадки відважного льотчика, зобов’язані до кінця розгорнути книгу його такого короткого, але легендарного життя.

Продовженням нашої пошукової діяльності щодо  дослідження життя і подвигу на перший погляд простої, а насправді ж - непересічної постаті, велич якої стає очевидною лише крізь роки,  стала співпраця  з представниками КНР.

Частим гостем  в нашому закладі є китайський науковець Го Сі Джу, який досліджує життя, родовід і звитягу Г.Я.Кулішенка - матеріали для книги та  фільму про героя. Саме Го Сі Джу надає допомогу, консультує при  зборі та систематизації матеріалів музейної кімнати.

Під час кожної зустрічі ми, українці, відзначаємо, з яким захопленням, пошаною і емоційністю китайці розповідають про героїзм, стійкість духу, мужність і відвагу нашого земляка.

   За підтримки посольства КНР в Україні в  Черепині вже встановлено пам’ятник Григорію Якимовичу Кулішенку. Але ще продовжуються роботи по облаштуванню скульптурної композиції «Повернення на рідну землю…»  Через багато років простий сільський хлопець повернувся в рідне село мужнім героєм. Хай навіть і бронзі. За його постаттю завмер у польоті птах як символ нескореної волі і вільного духу.  Кулішенко  є і буде для молоді  прикладом вірності даному слову, прикладом чесності та відважності.

Автор статті учитель української мови і літератури

Черепинської гімназії ім.Героя Китайської народної республіки Г.Кулішенка Селищенської сільської ради -  Олена Андріївна Кузка

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора