Селищенська громада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

25 грудня (за Юліанським календарем) відзначається найбільше свято християнського світу – Католицьке Різдво.

Дата: 25.12.2021 08:36
Кількість переглядів: 250

 

Фото без опису

Цей день – спогад про диво народження у Вифлеємі Сина Божого Ісуса Христа і особливе релігійне свято, що наповнює людські серця теплом і милосердям. В Західній Україні католицьке Різдво часто називають «польським» Різдвом. Це ж свято відзначають і православні християни (східного обряду), тільки воно припадає на 7 січня (за Григоріанським календарем).

Католицьке Різдво вважається одним із найважливіших свят християн. Крім того, воно є офіційним державним святом і вихідним днем у більш ніж ста країнах усього світу. Цього дня Різдво відзначають також багато православних, протестантів, лютеранів. З історії відомо, що вперше Різдво у католиків святкувалося десь у 4 столітті нашої ери, хоча питання про точну дату народження Ісуса Христа і в наш час активно обговорюється і вважається до кінця невирішеним.Святкування католицького Різдва відбувається не один день: існує ще п'ятиденне Католицьке Різдво передсвяття і шестиденне післясвяття. Самі ж різдвяні богослужіння здійснюють тричі.

Перше символізує єдність Отця і Сина і відбувається опівночі.

Друге проводиться під час появи на світ нового життя з утроби матері і відбувається на світанку.

Третє доносить символ народження Ісуса Христа в серця всіх віруючих, відбувається вдень.

Невід'ємна традиція святкування Різдва у католиків - прикрашання ялинки в будинку. Головна прикраса свята - це вбрана смерека або ялинка, яку ставлять у своїх будинках віруючі. Кришталеві кулі, кольорова мішура, свіжі квіти і соковиті фрукти прикрашають дерево. Історія про підношення волхвами Немовляті Ісусу всіляких дарів пустила коріння традиції обмінюватися подарунками до Різдва. Католицькі віруючі з трепетом ставляться до свята та прикрашання свого будинку, приділяючи цьому багато часу. Все це символізує віру і шанування Христа.

Ніяке інше свято не здатне настільки об'єднати людей, як Різдво Христове. Усі віруючі вважають його сімейним святом і воліють проводити різдвяний вечір з 24 на 25 грудня в колі сім'ї, родини за святковим столом. Перед застіллям католики обов'язково відвідують церкву, де відбувається різдвяне богослужіння, і вистава-вертеп.

Вертеп представляє собою відтворення з допомогою засобів мистецтва народження Христа. Він може бути у вигляді муляжів або переодягнених у костюми людей, а може бути театральне дійство самодіяльних чи професійних акторів зі словами і діями, вітаннями, колядуваннями.Різдвяні традиції передаються з покоління в покоління, несучи в собі весь сенс всеосяжної любові Христової.

Привітання на католицьке Різдво мають особливий сенс для кожного віруючого. Люди бажають один одному миру в домі, тепла, світла і добра. Вважається, що привітання, які прозвучали в це священне свято, обов'язково збудуться. Доброю традицією сьогодення є в цей день не забувати про одиноких, знедолених, малозабезпечених та всіх нужденних.

Отож, скористаймося нагодою сотворити добро! Нехай це світле та добре свято принесе в у кожен будинок радість, щастя, затишок та гармонію, нехай буде багато прекрасних днів, які будуть радувати веселими сімейними посиденьками, душевними розмовами та приємними сюрпризами!!!!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора