Селищенська громада
Черкаська область, Звенигородський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПОЛОЖЕННЯ про оподаткування єдиним податком на території Селищенської сільської ради у 2022 році

Дата: 17.05.2021 12:22
Кількість переглядів: 348

 

Додаток 2

До рішення Селищенської

сільської ради від           №

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про оподаткування єдиним податком

на території Селищенської сільської ради у 2022 році

1.Загальні положення

    1. Єдиний податок встановлюється на підставі Податкового кодексу України, Бюджетного Кодексу України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

2.Платники податку

    1. Суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиногоподатку:
      1. перша група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300000гривень;
      2. друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи - підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи;

 

      1. третя група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи - суб'єкти господарювання будь- якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5000000гривень;
      2. четверта група - сільськогосподарськітоваровиробники:

а) юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків;

б) фізичні особи - підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського   господарства,   зареєстрованого   відповідно   до ЗаконуУкраїни "Про фермерське господарство", за умови виконання сукупності таких вимог:

здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

не використовують працю найманих осіб;

членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї у визначенні частини другої статті 3 Сімейного кодексу України;

площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20гектарів.

 

  1. Ставки єдиногоподатку

 

3.1. Ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, другої групи - у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, третьої групи - у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

    1. Встановити ставки єдиного податку (фіксовані ставки) для для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність на території Селищенськоїсільської ради, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарниймісяць:
      1. для першої групи платників єдиного податку – до 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року;
      2. для другої групи платників єдиного податку –до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного)року.

 

    1. У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарськоїдіяльності.
    2. У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений цією статтею для відповідної групи таких платників єдиногоподатку.
  1. Порядок обчислення податку, строки поданняподаткових декларацій та терміни сплатиподатку

4.1. Питання відносно порядку обчислення, об’єкту та бази оподаткування, термінів сплати єдиного податку, подання податкових декларацій та інші питання з єдиного податку регулюються згідно Положень Податкового кодексу України.

  1. Відповідальність за порушення податкового законодавства та контроль податкових органів
    1. Платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до Податкового Кодексу та інших законів України за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податковихдекларацій.

 

    1. Контроль за дотриманням вимог податкового законодавства у частині справляння єдиного податку здійснюється органами державної фіскальної служби.

 

                                             

Секретар сільської ради                                            Олена СЕМИВОЛОС

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора